alle blogs

Nederlandse particulier recht op subsidie op EV's

Subsidie

Per 1 juli 2020 subsidie op EV's voor particulier in Nederland

De EV's die rondrijden in Nederland worden voornamelijk door zakelijke rijders bestuurd. De Nederlandse overheid heeft EV's lange tijd aantrekkelijk gemaakt voor zakelijke rijders, door de inzet van fiscale voordelen, zoals de MIA en VAMIL regeling en de bijtelling. Hierdoor werden particulieren die geïnteresseerd waren in 100% elektrische auto's een beetje achtergesteld. Tot nu!

 

Subsidieplafond

Per 1 juli 2020 heeft elke Nederlandse particulier die een 100% elektrische auto aanschaft recht op subsidie via de zogenaamd SEPP-regeling (Subisdie Elektrische Personenauto's Particulier). Deze regeling is zowel van toepassing op koop als op lease en geldt voor nieuwe en gebruikte auto's. De hoogte van de subsidie is wel afhankelijk van het feit of het een nieuwe auto (€ 4.000 subsidie) of gebruikte auto (€ 2.000 subsidie).

De Nederlandse overheid had een flinke subsidiepot ter beschikking gesteld, van 17,2 miljoen euro (10 miljoen subsidie voor nieuwe en 7,2 miljoen euro voor gebruikte auto's), dachten ze. Binnen één week na openen van het loket voor de subsidie aanvraag was het plafond van 10 miljoen euro voor nieuwe auto’s al bereikt. Goed beschouwd zijn dit ook maar 2.500 auto’s. Maar het geeft tegelijkertijd wel aan dat ook de particulier geïnteresseerd is in elektrisch rijden, maar dat voor de particulier de aanschafprijs nog te hoog ligt ten opzichte van een fossiele brandstof auto. Tezamen met de vrijstelling van wegenbelasting tot 2025 en lage onderhoudskosten, brengt de subsidie het verschil tussen elektrisch en fossiel rijden omlaag, waardoor de elektrische auto aanzienlijk aan terrein wint.

Gelukkig heeft de Nederlandse overheid geen korte termijn visie en geldt de SEPP-regeling tot en met 2025. Voor 2021 heeft de overheid al aangekondigd dat het jaarbudget 27,9 miljoen euro bedraagt. Als je in 2020 een nieuwe elektrische auto aanschaft (koop of lease) dan wordt de subsidie aanvraag doorgeschoven naar 2021.

Regeling

Veel autofabrikanten met een elektrisch model in hun gamma adverteren met de € 4.000 subsidie regeling. Hierdoor wordt de auto inderdaad goedkoper, maar aangezien het subsidieplafond is bereikt en de subsidie aanvraag wordt doorgeschoven naar 2021, krijg je dan ook pas je subsidie uitgekeerd. Want de subsidie wordt altijd uitbetaald aan de particulier op wiens naam de auto komt te staan.

Dan zijn er ook nog wat beperkingen aan de regeling. De cataloguswaarde (zeg maar: nieuwprijs) van de auto moet meer dan € 12.000 en minder dan € 45.000 bedragen. De auto moet bovendien gekocht worden bij een autobedrijf met RDW-erkenning. Lease kan alleen bij een bedrijf met het Keurmerk Private Lease erkend bedrijf. Daarnaast moet de koop- of leaseovereenkomst op of na 4 juni 2020 op naam van de particulier staan en binnen 60 dagen na die datum de subsidie aanvraag worden ingediend. Tot slot moet je een geldig woonadres in Nederland hebben om in aanmerking te komen voor subsidie.

Spanning

Het wordt wel steeds spannender om nog in 2020 een elektrische auto te rijden. De grote vraag naar de elektrische auto en de fiscale regelingen, zorgen ervoor dat de automerken niet snel genoeg kunnen produceren en leveren.

Voor iedereen die dit jaar nog elektrisch willen rijden en subsidie willen ontvangen hebben we goed nieuws: koop of lease een gebruikte elektrische auto! Intussen is voldoende bewezen dat de batterijpakketten en elektromotoren nauwelijks slijtage vertonen. Bovendien zijn deze uit voorraad leverbaar en er is nog voldoende subsidie.

Website rijksoverheid