alle blogs

Premie voor elektrische voertuigen

Algemeen

 

Welke elektrische auto's komen in aanmerking voor een premie? Op 29 september 2023 heeft de Vlaamse overheid aangekondigd dat er vanaf 2024 een premie beschikbaar zal zijn voor de aankoop van elektrische auto's die minder dan 40.000 euro kosten. Deze premie is van toepassing op zowel nieuwe als tweedehandsvoertuigen. Onder de nieuwe modellen bevinden zich voornamelijk kleine stadswagens, terwijl op de tweedehandsmarkt ook Tesla-modellen in aanmerking komen.

Interessant is dat de duurdere elektrische auto's meer in trek zijn op de tweedehandsmarkt. Vooral de Tesla Model 3 geniet grote populariteit. In België waren er begin augustus 138.749 elektrische auto's op de weg, bijna een verdubbeling ten opzichte van het voorgaande jaar.

De groei is voornamelijk te danken aan bedrijfswagens, waar het fiscale beleid snel verschuift naar elektrische voertuigen, terwijl particulieren terughoudend blijven vanwege de beperkte actieradius en de hoge aanschafprijs van elektrische auto's. Momenteel bezit slechts 10 procent van de elektrische voertuigen in België een particuliere eigenaar.

Er zijn ongeveer 25 nieuwe elektrische auto's met een prijs tussen 30.000 en 40.000 euro. Vooral kleine stadsauto's zoals de Dacia Spring, Fiat 500e en Renault Twingo electric vallen binnen dit budget. Voor elektrische SUV's zijn er ook opties van Chinese merken zoals Aiways en MG.

Het Vlaamse premiesysteem, dat loopt tot 2026, streeft naar een geleidelijke afname van het premiebedrag. In 2024 wordt een premie van 5.000 euro toegekend voor nieuwe elektrische auto's en 3.000 euro voor tweedehandsvoertuigen. Deze bedragen zullen dalen tot respectievelijk 3.000 en 2.000 euro in 2026. Het doel van de premie is om elektrische auto's toegankelijker te maken voor mensen met een beperkt budget.

Hoewel de tweedehandsmarkt voor elektrische auto's nog in de kinderschoenen staat, komen er steeds meer elektrische voertuigen beschikbaar naarmate leasingcontracten aflopen. Opvallend is dat de duurdere modellen zoals de Tesla Model 3 en Nissan Leaf het meest in trek zijn op de tweedehandsmarkt.

Bij de aankoop van een tweedehands elektrische auto is het belangrijk om op de staat van de batterij te letten, aangezien dit het duurste onderdeel is. Er zijn momenteel tests in ontwikkeling om de batterijconditie te meten, maar er is nog geen uniforme norm vastgesteld.

Hoewel elektrische auto's een hogere aanschafprijs hebben, blijkt uit studies dat de totale kosten van elektrisch rijden over de levensduur van het voertuig vaak lager zijn dan die van benzine- of dieselauto's. Deze lagere totale kosten worden vooral gezien bij duurdere elektrische modellen.

Wat betreft het installeren van een thuislaadstation, biedt de Vlaamse overheid geen directe ondersteuning, maar er is een federale subsidie beschikbaar die via de belastingaangifte kan worden verrekend. Deze subsidie wordt geleidelijk afgebouwd en is afhankelijk van het type laadpaal dat wordt geïnstalleerd.