alle blogs

Voedingskabel voor thuislaadstation

Installatie

Een aantal tips voor het voorzien van de voedingskabel

 

Thuis een laadstation installeren

Bij het plaatsen van een laadstation is het belangrijk dat de in de meterkast de juiste zekering zijn geplaatst met de juiste aansluitwaarden. Dat spreekt waarschijnlijk voor zich en de meeste onder ons laten de aanpassing in de meterkast over aan een certificeerde installateur met kennis van zaken. Slimme keuze!

Om toch wat in de kosten van het installatiewerk te besparen, wordt nog wel eens de voedingskabel voorzien door de huiseigenaar zelf. Omdat er gegraven moet worden, of (bij wijze van spreken) de tuin/oprit toch openligt en de kabel alvast makkelijk kan worden voorzien. Op zich prima, maar houdt dan wel rekening met een kabel met voldoende aders en dat de aders de juiste dikte hebben.

Aantal aansluitingen

De meeste thuislaadstations die worden gemonteerd hebben één laadstekker/-connector. Wanneer er wordt gekozen voor een thuislaadstation met twee laadstekkers/-connectoren of voor twee thuislaadstations, zorg er dan voor dat elke laadstekker/-connector zijn eigen voedingskabel krijgt. En dus ook zijn eigen zekering in de meterkast.

Wanneer elk laadpunt zijn eigen voedingskabel heeft, dan kan ook het maximaal beschikbare vermogen aan de laadstekker/-connector worden afgegeven. Even los van het feit of er sprake is van load-balancing of smart-charging, waarmee het beschikbare vermogen zo optimaal mogelijk verdeeld wordt.

Aderdikte

De toe te passen aderdikte voor de voedingskabel is afhankelijk van het vermogen en van de afstand tussen de meterkast en het laadstation (zie tabel 1). Er moet rekening gehouden worden met zogenaamde derating volgens IEC61439-2. Voor een laadstation moet worden gerekend met een gelijktijdigheid van 100%. Het spanningsverlies over de voedingskabel mag niet hoger zijn dan 5%, geadviseerd wordt om rekening te houden met spanningsverlies van max. 3%.

In de tabel hieronder wordt de relatie aangegeven tussen stroomsterkte, lengte van de voedingskabel en de aderdikte:

 

Stroomsterkte

Aderdikte

Langer dan 25m

0A - 10A

1 mm2

1,5 mm2

10A - 16A

1,5 mm2

2,5 mm2

16A - 25A

2,5 mm2

4 mm2

25A - 32A

4 mm2

6 mm2

40A

6 mm2

10 mm2

40A - 63A

10 mm2

16 mm2

63A - 100A

16 mm2

25 mm2

100A - 125A

25 mm2

35 mm2

125A - 160A

35 mm2

>35 mm2

 

Stroomsterkte

 

Nou komt natuurlijk snel de vraag: “met welke stroomsterkte moet ik rekening houden?”. Dat ligt aan de laadoplossing waarvoor is gekozen. Is het thuislaadstation afgestemd op het voertuig, bijvoorbeeld een Plugin Hybride, dan is het laadvermogen 3,7kW, wat gelijk is aan één fase, 16A. Bij bijvoorbeeld een KIA eNiro (modeljaar 2020) is dat 11kW, wat gelijk is aan drie fasen, 16A.

Hieronder staat een handige tabel om op basis van het laadvermogen van het voertuig te achterhalen wat de benodigde stroomsterkte is:

Laadvermogen

Aantal fasen

Stroomsterkte

0kW - 3,7kW

1

16

3,7kW - 7,4kW

1

32

11kW

3

16

11kW - 22kW

3

32

 

Aantal aders in een voedingskabel

 

Je zou kunnen denken dat je het aantal dat in de voedingskabel wordt gebruikt afstemt op de huidige situatie die wordt geïnstalleerd. In principe adviseren wij altijd een vijf aderige voedingskabel te voorzien, ongeacht de installatie. De vijf aders staan voor:

Kleur

Code

Betekenis

Bruin

L1

Fase 1

Zwart

L2

Fase 2

Grijs

L3

Fase 3

Blauw

N

Nul

Geel/Groen

PE

Aarde

Zelfs wanneer nu wordt gekozen om maar één fase te gebruiken en aan te sluiten is het verstandig om de voorziening alvast te treffen voor een hoger laadvermogen. Op deze manier kan later het laadvermogen relatief eenvoudig worden opgewaardeerd, door een aanpassing in de zekeringkast en/of laadstation. Véél laadstation ondersteunen al een hoger laadvermogen, maar zijn instelbaar op lagere vermogens.

Een misverstand is nog wel een dat er voor de voedingskabel grondkabel wordt gebruikt, waarbij de aarddraad (PE) wordt vervangen door de zogenaamde aardlitze die onder het aardscherm zit. Wanneer de kabel in de grond wordt gelegd is een kabel met aardscherm inderdaad aan te raden, maar wel met een aarde van massief koperdraad. Een goed aardingssysteem is belangrijk voor de veiligheid van personen om problemen met elektrische schok te voorkomen. Daarnaast is het goed functioneren van een elektrische installatie afhankelijk van een goed ontwerp en aanleg van een adequaat aardingssysteem.

Tot slot misschien wel de belangrijkste opmerking van deze blog. Wanneer je niet vertrouwd bent met elektrotechniek, laad je dan goed adviseren door een erkend installateur. Laat de installateur desnoods de kabel aanleveren en graaf deze zelf in, maar neem geen enkel risico.