alle blogs

Hoe 'slim' zijn onze laadstations?

Installatie

Wat is het verschil tussen 'slimme' en 'domme' laadstations?

Vanaf 1 januari 2023 hangen de nettarieven op je elektriciteitsfactuur niet alleen af van de hoeveelheid elektriciteit die je verbruikt, maar ook van de hoeveel elektriciteit dat je tegelijk verbruikt. Wassen, bakken en je elektrische wagen opladen op hetzelfde moment zal dus niet meer zo’n goed idee zijn. De bedoeling van de invoering is om het elektriciteitverbruik meer te spreiden.

Het capaciteitstarief hangt af van het soort teller je staan hebt, een klassieke of een digitale. Een digitale meter registreert de hele dag door uw verbruik, en berekent telkens het gemiddelde per kwartier (het kwartiervermogen (in kW)). Je maandpiek is het hoogste kwartiervermogen dat geregistreerd werd in één maand. Het gemiddelde van de maandpieken van de afgelopen 12 maanden is jouw gemiddelde maandpiek. Jouw leverancier rekent het capaciteitstarief aan op basis van die gemiddelde maandpiek.
Met een klassieke meter zien we wel hoeveel je verbruikt, maar niet hoeveel elektriciteit je tegelijk gebruikt. Dus kunnen er ook geen maandpieken gemeten worden. Dat vast bedrag komt overeen met de minimumbijdrage van 2,5 kW die ook iedereen met een digitale meter minstens betaalt.

In de pers wordt nu veel gesproken over ‘slimme’ en ‘domme’ laadstations. Onder ‘domme’ laadstation’ verstaan we de laadpalen die onmiddellijk beginnen te laden bij het maken van een connectie. Het zogezegde ‘plug-and-charge’.

Bij ‘slimme laadstations’ circuleren er twee definities. Een eerste definitie luidt als volgt: een laadstation is ‘slim’ als het met internet verbonden is, split billing (herfacturatie) toelaat, publiek laden kan mogelijk gemaakt worden, etc ...

Een tweede definitie die we vaak in de pers tegenkomen leunt meer aan bij het capaciteitstarief. In dat geval spreken we van een ‘slim laadstation’ wanneer het station toestaat het gevraagde vermogen te verhogen/verminderen in functie van het verbruik van de woning/bedrijf, met als doel de pieken eruit te halen (‘peak shaving’ in vaktermen).

De Electricea laadtoestellen: @ home, wallbox en laadzuil, voldoen allemaal aan de eerste defintie. Om aan de tweede definitie te voldoen dient een Electricea Energy Guard geplaatst te worden. Bij al onze toestellen kan dit ook achteraf nog gedaan worden.

Een dergelijke Electricea Energy Guard wordt sowieso nu al vrij veel geplaatst door ons om ervoor te zorgen dat de hoofdzekering niet ‘springt’ in geval van teveel totaal verbruik van de woning/bedrijf.

Zit je nog met vragen, laat zeker niet na om contact met ons op te nemen. Onze specialisten kunnen je ongetwijfeld verder helpen.

 

contacteer ons