alle blogs

Tesla Superchargers netwerk is geopend

Snelladen

 

Per 1 november 2021 ook niet-Tesla's welkom

 

Tesla staat bekend als de grote EV bouwer met jarenlange ervaring. Hoewel hun modellen uitblinken in vermogen, simpliciteit, bedieningsgemak en hoog gadget gehalte is er nog een belangrijke reden om te kiezen voor Tesla: namelijk het Supercharger netwerk!

Supercharger netwerk

Een belangrijke troef van Tesla, al sinds de lancering, is het belachelijk grote supercharger netwerk, waar je met elke Tesla tegen zeer gunstige tarieven kunt snelladen. Iedereen kent de beelden van filevorming bij de zogenaamde SUC's op belangrijk doorreisroutes tijdens de vakantieperiodes. Logisch, want Tesla rijders kunnen nergens sneller en goedkoper laden dan bij het 'eigen' Tesla supercharger netwerk. Waar een niet-Tesla rijder vaak op zoek moet naar alternatieven zoals Fastned of Ionity, met hoge tarieven (ca. € 0,60 per kWh), kan een Tesla rijder bij praktisch elke hotelketen snelladen voor de helft van de prijs of nog minder.

Snelladen

De andere aanbieders van snellaadstations zijn in een sneltreinvaart hun laadstations aan het upgraden van 50kW naar 350kW. Omdat Tesla vanaf de introductie al een hoog laadvermogen had, is het supercharger netwerk vaak al geschikt voor laadvermogens tot 250kW. Bovendien hadden de eerste Tesla's alleen een Type 2 aansluiting en was snelladen bij het supercharger netwerk van Tesla ook alleen voorbehouden aan Tesla rijders. Jammer dus voor niet-Tesla rijders dat ze daar geen gebruik van konden maken met hun CCS2 aansluiting.

Zo dacht ook Elon Musk en hij kondigde in juli 2021 aan dat het het Tesla supercharger netwerk opengesteld zou worden voor niet-Tesla's. Dat het zou gaan gebeuren was eigenlijk al voor die aankondiging bekend, want nieuwe Tesla modellen werden afgeleverd met een CCS2 connector en ook de superchargers werden voorzien van een CCS2 plug. Das was natuurlijk in eerste instantie bedoeld voor de Model 3, die standaard voorzien was van CCS2 connector. Maar ook om het supercharger netwerk voor te bereiden op compatibiliteit met niet-Tesla EV's.

tesla

Laden bij Tesla

Voordat je nu direct op zoek gaat naar de dichtsbijzijnde Tesla supercharger, moet je nog wel iets weten. Het allerbelangrijkste is dat niet-Tesla rijders niet tegen hetzelfde lage tarief kunnen laden als Tesla rijders. De prijs per kWh ligt op ongeveer hetzelfde niveau als andere snellaad netwerken. Daarnaast kun je nog niet direct bij alle Tesla superchargers terecht. In eerste instantie zijn er tien locaties opengesteld voor niet-Tesla EV's:

  • Apeldoorn Oost
  • Breukelen
  • Duiven
  • Eemnes
  • Hengelo
  • Meerkerk
  • Naarden
  • Sassenheim
  • Tilburg
  • Zwolle

Als je de exacte locaties wilt weten, download dan de Tesla app, maak een account aan en kies voor "Uw Niet-Tesla opladen". Betalen aan de Tesla supercharger kan met de app, door je creditcard of bankrekening aan je account te koppelen. Het goede nieuws is dat je laadvermogen niet wordt beperkt door de Tesla supercharger.